Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) tecrübeli yatırımcıların ve analistlerin takip ettiği verilerin başında VİOP’ta işlem hacmi ve açık pozisyon sayısı gelmektedir.

VİOP’ta işlem hacmi ve açık pozisyon sayısı verisi çok önemlidir. VİOP’ta işlem hacminin artması/azalması trendin yönünü görmek ve teyit etmek için referans bilgiler üretmektedir. Genelde fiyatlar yükselirken işlem hacminin artması varlığa talebin artığını gösterirken yükselişin de güçlü olduğunu ve devam edeceğini düşündürür. İşlem hacminin düşmesi ise varlığa ilginin azaldığı fikrini güçlendirir. Aynı durum açık pozisyon sayısı ile de aynıdır. Açık pozisyon sayısı yatırımcının VİOP’ta yükselişi mi yoksa düşüş yönüne mi yatırım yaptığı bilgisini veriri.

VİOP’ta işlem hacmi ve açık pozisyon sayısının neden önemli olduğunu anlamak için iki VİOP terimini açıklamaya çalışalım.

VİOP’ta işlem hacmi nedir?

VİOP’ta işlen gören varlıkların miktarı ile fiyatının çarpılmasından elde edilen değerdir. İşlem miktarı ve fiyatlar ne kadar artar ise çarpımı olan işlem hacmi de o yönde yükselir. Tabi burada dikkat edilmesi gereken husus işlem hacminin her artışı fiyatların yükseleceği anlamına gelmemektedir. Eğer işlem hacmi ile birlikte fiyatlar yükselmiyor ise varlıktan çıkıldığı ve fiyatların düşüş yönünde gelişeceği düşünülür.

VİOP’ta işlem hacmi her yeni yapılan işlem de artar. Günlük işlem hacmi toplamı ise o günkü işlemlerin toplamını gösterir.

VİOP’ta açık pozisyon nedir?

VİOP’ta ki önemli referans bilgilerden biri de açık pozisyon sayısıdır. Açık pozisyon sayısı, piyasadaki uzun veya kısa pozisyon sayısının ayrı ayrı toplamlarına eşittir (toplam uzun pozisyon sayısı veya toplam kısa pozisyon sayısı).

VİOP’ta açık olan tüm pozisyonları kadar. Mesela bir yatırımcının alım pozisyonu açtığını düşünelim karşısındaki yatırıcı da doğal olarak satım pozisyonu açmıştır. (her alıcının karşısında bir satıcı olması durumu). Açık pozisyon sayısı 1’dir. A yatırımcı alım pozisyonu kapadığında karşısındaki B yatırımcı da satım pozisyonunu otomatik olarak kapatacaktır. Bu durumda ise açık pozisyon kalmayacağı için açık pozisyon sayısı sıfır olacaktır.

Açık pozisyon sayısı yatırımcının piyasada alımda mı satım pozisyonda mı işlem de olduğunu gösterir

VİOP’ta işlem hacmi ve açık pozisyon sayısı kadar işlem gören sözleşmeler, vade sonu uzlaşma fiyatları, üye işlem hacimleri gibi birçok bilgi de yatırımcı kararları üzerinde sağlıklı bilgi üretilmesinde etkili olmaktadır.

VİOP’ta işlem hacmi ve açık pozisyon sayısını ve diğer bilgilere http://www.borsaistanbul.com/veriler/verileralt/vadeli-islem-ve-opsiyon-piyasasi sayfasından erişebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki ekranlardan da VİOP bilgilerine ulaşabilirsiniz.

VİOP’ta işlem hacmi, açık pozisyon sayısı, vade sonu uzlama fiyatları gibi birçok bilgiyi nasıl kullanabileceğiniz ve yorumlayabileceğiniz noktasında GCM VİOP’un uzmanları merak ettiğiniz tüm konularda yardımcı olacaklardır. Daha fazla bilgi için www.gcmyatirim.com.tr/viop adresini ziyaret edebilirsiniz.